Tiedote: Rakennusalaa uhkaa konkurssiaalto – Orpon hallituksen päivitettävä tilannekuvansa

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd) vaatii Orpon hallitusta päivittämään tilannekuvansa rakennusalan kehityksestä Suomessa, sillä alaa uhkaa paheneva konkurssiaalto.

– Rakennusalan konkurssien määrän arvioidaan kasvavan tänä vuonna, mutta hallitukselta ei ole luvassa lisätoimia. Rakennusalan hiipumiseen pitäisi reagoida nyt eikä vasta uhkien toteuduttua, Heinäluoma kehottaa.

Suomen Tilintarkastajat varoitti perjantaina ilmestyneessä barometrissaan tänä vuonna uhkaavasta konkurssiaallosta, jonka he arvioivat kohdistuvan nimenomaan rakennusalan yrityksiin. Tilanteen arvioidaan pahenevan jopa enemmän kuin mitä odotettiin koronaviruspandemian vaikeimpaan aikaan syksyllä 2020.

– Jos rakennusalan annetaan ottaa liikaa osumaa, on sillä kauaskantoiset vaikutukset. Viime vuonna uusien aloitusten määrä jäi ennätyksellisen alas, vaikka kasvukeskuksissa väestön määrä kasvaa ennätyksellisen nopeasti. Rakennusalan uudelleen käynnistyminen on hidasta ja voi johtaa kasvukeskuksien asuntopulaan, mikä taas vaikeuttaa työvoiman saatavuutta, Heinäluoma arvioi.

Sosialidemokraatit ovat viime vuoden kesäkuusta lähtien varoittaneet hallitusta rakennusalan ajautumisesta konkurssiaaltojen tielle. SDP esitti omassa syksyn vaihtoehtobudjetissaan rakennusalalle elvytyspakettia, jolla olisi vauhditettu erityisesti korjausrakentamista ja suurten kaupunkien kohtuuhintaisen asuntotuotannon rakentamista.

– Korjausrakentamisella voitaisiin ylläpitää työllisyyttä sekä edistää rakennusten energiatehokkuutta. Hallitushan ei jatka enää esimerkiksi asuinrakennusten energia-avustusta, jolla pyrittiin parantamaan energiatehokkuutta, Heinäluoma huomauttaa.

Aiemmat hallitukset ovat niin 90-luvun lamassa kuin myös finanssikriisin yhteydessä rakentaneet tarkoin kohdistettuja elvytyspaketteja estääkseen rakennusalan työttömyyden kriisiytymisen, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia erityisesti kaupunkiseutujen kehitykseen.

– Orpon hallitus ei valitettavasti ottanut SDP:n neuvoista kiinni ja kyvyttömyys kuunnella myös asiantuntijoiden varoituksia on nyt nähtävissä valitettavalla tavalla. Olisiko asuntoasioista vastaavan ministeri Mykkäsen syytä ryhtyä nyt viimein tositoimiin rakennusalan ahdingon helpottamiseksi, Heinäluoma vetoaa.

Suomen Tilintarkastajat ennakoi rakennusalalle vaikeuksia jo vuosi sitten julkaistussa barometrissaan ja uusin perjantaina julkaistu selvitys jatkaa samalla linjalla. Tilastokeskuksen mukaan oli vuoden 2023 marraskuun loppuun mennessä laitettu rakennusalalla vireille noin 720 konkurssia. Koko vuoden osalta kaikkien toimialojen konkursseissa kasvua oli 26 prosenttia edellisvuodesta. Suurimmat konkurssiin ajautuneet yritykset olivat valtaosin rakennusalalta.

Jaa kirjoitus