Eveliina

Esittely

Olen SDP:n kansanedustaja ja kuntapoliitikko Helsingistä. Koulutukselta olen yhteiskuntatieteiden maisteri.

Lapsuuteni ja nuoruuteni olen asunut ja käynyt koulua Mellunmäessä. Olen sisarusparven vanhin ja sitä kautta pienestä pitäen tottunut huolehtimaan nuoremmista sisaruksistani.

Muutin vuonna 2008 opiskelemaan Rovaniemelle Lapin yliopistoon kansainvälistä politiikkaa. Muutto Helsingistä toiselle paikkakunnalle opiskelemaan on ollut yksi elämäni hienoimmista kokemuksista. Uudelle paikkakunnalle muuttaessa pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin. Rovaniemellä opiskellessa yhteisöllisyys korostui kaikessa tekemisessä ja lähdinkin heti opintojen alkuvaiheessa mukaan oman oppiaineeni ainejärjestön toimintaan. Ainejärjestön jälkeen opiskelijavaikuttamisen tieni vei lopulta valtakunnan tason yliopisto-opiskelijoiden edunvalvontajärjestö Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitukseen asti.

Samaan aikaan opiskelijajärjestötoimintaan lähdön aikaan lähdin mukaan myös SDP:n toimintaan. Puoluepoliittinen toiminta on tarjonnut minulle mahdollisuuden vaikuttaa minulle tärkeisiin asioihin. Toiminta ei ole kuitenkaan pelkästään politiikasta puhumista, vaan myös hyvien ystävien kanssa ajan viettämistä. Puolueen valinta oli minulle jokseenkin helppo tehtävä. Puolueen arvot tasa-arvosta sukupuolten välillä ja ihmisten oikeudesta tukeen varallisuudesta riippumatta ovat olleet minulle pienestä pitäen tärkeitä periaatteita.

Vuonna 2014 muutin takaisin Helsinkiin viimeistelemään opintojani. Pääsin samalla tekemään opintojani vastaavaa työharjoittelua Koulutuksen kansallisessa arviointikeskuksessa. Valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi kesäkuussa 2015. Pian valmistumiseni jälkeen määräaikainen työsopimukseni päättyi ja jäin työttömäksi.

Työnhakujakso kesti noin puolen vuoden ajan, jonka aikana tein myös osa-aikaisia töitä esimerkiksi opettajan sijaisena. Työttömyys itsessään oli hyvin raastava kokemus, jossa joutui samaan aikaan pohtimaan, mitä vastavalmistuneena yhteiskuntatieteilijänä osaa ja mistä on lopulta kiinnostunut. Hakemuksia tuli läheteltyä päivittäin, mutta useinkaan kutsua haastatteluun ei tullut. Samaa aikaan kokemus TE-toimiston kanssa asioinnista oli todella hankala. Huomasin, ettei TE-toimistojen työnhakumaailma vastaa millään tavallaan korkeasti koulutetun tapaa hakea omaa koulutusta vastaavia työpaikkoja. Sinnikkään yrityksen jälkeen löysin työpaikan viestintäalalta.

Vuonna 2017 edessäni oli uusia haasteita, kun päätin asettua ehdolle kuntavaaleihin Helsingissä. Ahkeran kiertämisen ja kovan kampanjan tuloksena tulin valituksi Helsingin kaupunginvaltuuston ensikertalaiseksi komean 1230 äänen voimin.

Ensimmäisen kauden valtuutettuna sain vastuullisia tehtäviä, kun minut valittiin kauden alussa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja pääsin myös kiinnostavalle paikalle kaupunkiympäristölautakunnan jäseneksi.

Valtuustossa tehty työ ja ahkera Helsingin kiertäminen tuottivat myös kevään 2019 eduskuntavaaleissa hienon tuloksen, kun tulin valituksi eduskuntaan 9465 äänellä. Tulos sai olon nöyräksi. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa uusin kansanedustajanpaikkani, kun sain 15 837 ääntä.

Pyrin olemaan kansanedustajan tehtävässä kaiken äänestäjien antaman luottamuksen arvoinen ja viemään tärkeinä pitämiäni arvoja eteenpäin Arkadianmäellä.

CV

Nimi Rosa Eveliina Heinäluoma
Syntymäaika ja -paikka 27.02.1988, Helsinki

Yhteiskuntatieteiden maisteri 2015, Lapin yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, kansainväliset suhteet (pääaine kv-suhteet, sivuaineet sosiaalipolitiikka ja sosiologia)
Työväen Akatemia, lukuvuosi 2007-2008
Ylioppilas 2007, Helsingin Luonnontiedelukio
Vartiokylän ala- ja yläaste, 1995–2004

Kansanedustaja, Eduskunta, 04/2019-

Viestinnän asiantuntija ja suunnittelija, Miltton Networks Oy, 04/2016-04/2019
Työskentelin Miltton Networksissä viestinnän asiantuntijana ja suunnittelijana. Asiakkaina mm. julkishallinnon organisaatiot, järjestöt ja yritykset.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry, 11/15 – 02/16
Työskentelin osa-aikaisesti sosiaalipoliittisena projektisihteerinä vastaten mm digitalisaatioon keskittyneen asiantuntijaseminaarin järjestämisestä.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi), 09/14 – 08/15
Työskentelin opetusministeriön alaisessa koulutuksen arviointikeskuksessa ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen arvioinnin kehittämistehtävissä vastaten mm. indikaattorien kehittämistyöstä. Vastasin myös arviointikeskuksen aluetilaisuuksien järjestämisestä.

Kuntoutussäätiö, 02/14 – 06/14
Työskentelin säätiön arviointi- ja koulutusyksikössä osallistuen arviointien ja selvitysten parissa sekä ESR-rahoitteisessa hankkeessa projektisihteerinä. Tehtäväni kuuluivat ESR-taloushallintoa, ESR-indikaattoreiden seurantaa ja hankkeen materiaalin tuotantoa.

Hallituksen jäsen, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry, 01/12 – 12/12
Työskentelin vuoden 2012 SYL:n hallituksen jäsenenä. SYL:ssa hallituksen jäsenyys on kokopäivätoimista opiskelijoiden edunvalvontaa. Vastuualueisiini kuuluivat työelämäasiat sekä opiskelu- ja työkykyasiat. Tehtävänkuvaan kuului myös poliittinen vaikuttamistyö ja koulutuspoliittisena asiantuntijana toimiminen. Työtehtävät pitivät sisällään mm. lakiluonnoksiin perehtymistä, lausuntojen kirjoittamista, koulutusten pitämistä ja erilaisia esiintymistilaisuuksia sekä projektien johtamista.

Työväen Arkisto, 06/2011 – 08/2011
Työskentelin Työväen Arkistossa arkistoapulaisena.

Kansainvälinen työkokemus

Centro de Educação Intensiva Sistema 3, 08/13 – 11/13
Työskentelin Brasiliassa englannin kielen opettajana.

Richard Lewis Communications, 06/2006 – 08/2006
Työskentelin Richard Lewis Communicationsin palveluksessa kurssisihteerinä ja -järjestäjänä kesällä 2006.

Muu työkokemus

Olen työskennellyt opettajan sijaisena Helsingin ja Vantaan peruskouluissa vuosien 2008 ja 2016 välillä. Työkokemusta minulle on kertynyt myös mm. kahvila- ja videomyyjän, lehtienjakajan sekä siivoojan tehtävistä.

SDP:n jäsen vuodesta 2006 lähtien.

2019– Kansanedustaja, Eduskunta

2017– Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, Helsingin kaupunki

2017–2021 Helsingin kaupunginvaltuutettu
2017– Helsingin sosialidemokraattien piirihallituksen varapuheenjohtaja
2017– Ympäristölautakunnan varajäsen
2017– Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän hallituksen varajäsen
2017 SDP.n puoluekokousedustaja
2016 Helsingin sosialidemokraattien piirihallituksen jäsen
2015– Puolueosasto Eurooppademarit – Tähden johtokunnan jäsen
2012 SDP.n puoluekokousedustaja
2011 Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONK:n liittohallitus
2010 Puheenjohtaja, Rovaniemen Sosialidemokraattiset opiskelijat ja nuoret (ROSO)

Uudenmaan maakuntavaltuusto, jäsen: luottamushenkilökorvaukset

Finland Festivals, puheenjohtaja

Eurooppalainen Suomi ry, varapuheenjohtaja

HOK-Elanto, edustajiston jäsen,

Valtion asuntorahaston ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) johtokunta, jäsen

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston hallintoneuvosto, jäsen

Etelä-Suomen Klubitalot ry, puheenjohtaja v. 2021-

Työväen Akatemian tukiyhdistys, hallituksen jäsen, 1.5.2021-

Huoneteatteri Jurkka, johtokunnan jäsen, 1.5.2022-

WWF Suomi, hallintoneuvoston jäsen, 1.7.2022-

Kesäkoti Kallioniemi ry, puheenjohtaja

Menneet

2016– Puheenjohtaja, Lapin yliopiston politiikkatieteiden alumniyhdistys – Inter Alia ry

2015– Sadankomitean hallituksen jäsen

2011–2012 Varapuheenjohtaja, Lapin Eurooppanuoret LEN ry

2011 Hallituksen varapuheenjohtaja, sosiaalipolitiikka, Lapin yliopiston ylioppilaskunta

2010–2011 Yhteiskuntatieteiden tiedekuntaneuvoston jäsen, Lapin yliopisto

2010 Lapin yliopiston politiikkatieteiden ainejärjestön puheenjohtaja

Pelastakaa Lapset -järjestön vapaaehtoistyö, lentopallo, kuntosali ja lukeminen