Tiedote: Hallitus vaarantaa asunnottomuuden vähentämisen

Asunnottomuus on vähentynyt viimeisen 35 vuoden aikana lähes 20 000 asunnottomasta alle 3 700:aan. Orpon hallitus väittää tavoittelevansa pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista, mutta se harjoittaa tämän tavoitteen saavuttamisen kannalta ristiriitaista politiikkaa.  

– Hallitus poistaa asuntopolitiikan saralta toimivia keinoja, joilla asunnottomuutta on ehkäisty ja vähennetty, ja toteuttaa hyvinvointivaltiota kutistavaa sosiaalipolitiikkaa, joka voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma (sd).

Hallitus tekee mittavia sosiaaliturvaleikkauksia, jotka kohdistuvat samoihin henkilöihin, mutta leikkausten yhteisvaikutuksia ei ole riittävästi selvitetty. Heinäluoma on huolissaan siitä, miten nämä muutokset vaikuttavat ihmisten kykyyn säilyttää asuntonsa.

– Hallituksen läpi runnomat leikkaukset yleiseen asumistukeen, toimeentulotuen kiristäminen, työttömyysturvan heikennykset ja elinkustannusten nousua vastaavien korotusten tekemättä jättäminen etuuksiin voivat heikentää erityisesti vuokra-asukkaiden vuokranmaksukykyä ja johtaa pahimmassa tapauksessa vuokravelkojen takia häätöihin.

Sosiaaliturvaleikkausten tuomissa taloudellisissa vaikeuksissa apuna on ollut sekä julkisrahoitteinen asumisneuvonta, joka palvelee kaikkia asumismuodosta riippumatta, että asumisalan järjestöjen neuvontapalvelut. Nyt näistä molemmista leikataan.

– Esimerkiksi ikääntyvien voi olla vaikea hahmottaa, miten selviytyä kohonneiden elinkustannusten myötä omistusasuntonsa menoista etenkin, kun omistusasuntoon ei jatkossa enää asumistukea saa. Asumisneuvontapalveluiden tarve kasvaa varmasti myös siinä vaiheessa, kun toimeentulotuen asiakkaiden hyväksyttäviä asumismenoja lasketaan uudelleen ja todetaan tukipäätöksen edellyttävän muuttoa edullisempaan asuntoon, Heinäluoma pohtii.

Sopivan hintaisten asuntojen saatavuus voi osoittautua ongelmaksi. Ympäristövaliokunta katsoi asumistukea koskevassa lausunnossaan, että asumistukimenoja hillitään tehokkaasti mm. takaamalla riittävä vuokra-asuntojen saatavuus, mikä puolestaan pitää vuokrat maltillisina.

– Täysin päinvastaisesti hallitus kuitenkin haluaa vähentää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa. Tämä merkitsee kasvukeskuksiin huutavaa tuettujen vuokra-asuntojen pulaa, jolloin kysyntä valuu markkinahintaisiin asuntoihin, joiden vuokrat entisestään nousevat, Heinäluoma huomauttaa.

Suomessa on tehty määrätietoista ja yksituumaista ohjelmatyötä asunnottomuuden vähentämiseksi 1980-luvulta lähtien ja asunnottomuus on vähentynyt meillä taantumastakin huolimatta.

– Nykyhallitus leikkaushimossaan vaarantaa tämän hyvän kehityksen ja toimii suoraan hallitusohjelmakirjaustaan vastaan. Tavoitteen pitäisi olla viime vaalikauden mukaisesti pitkäaikaisasunnottomuutta kunnianhimoisempi kaiken asunnottomuuden poistaminen, sillä on sietämätöntä, että emme ole siihen vielä pystyneet. Tämä edellyttäisi myös asunnottomuuden juurisyihin pureutumista eli eriarvoisuuden vähentämistä yhteiskunnassamme. Hallituksen syysistuntokaudella sanelemien päätösten myötä turhan moni joutuu kantamaan huolta siitä, missä ensi joulu vietetään, Heinäluoma suomii.

Eduskunta päätti ensi vuoden budjetin palautekeskustelun eilen tiistaina ja kokoontuu tänään keskiviikkona todennäköisesti viimeiseen täysistuntoon ennen joulua.

Jaa kirjoitus