Tiedote: Hallituksen suunnitelmat kiihdyttävät rakennusalan ahdinkoa entisestään, suuntaa muutettava välittömästi

”Rakennusala on ajamassa päin seinää. Pahimmillaan se vetää myös muun talouskasvun lamaan, jolloin verotulot ja työllisyys kärsivät”, Eveliina Heinäluoma varoittaa.

– Hallitus on kirjannut ohjelmaansa erittäin haitallisia toimia, joilla se itse vauhdittaa rakennusalan ahdinkoa. Suunnitelmissa on ajaa alas valtion tukemaa asuntotuotantoa, jopa lopettaa asumisoikeusasuntojen tuotanto kokonaan ja esimerkiksi leikata erityisryhmien asuntotuotannon investointiavustuksen avustusprosenttia, sanoo eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Heinäluoma vaatii hallitusta muuttamaan ohjelmaansa välittömästi ja sen lisäksi vauhdittamaan tuettua tuotantoa sekä korjausrakentamista uusilla panostuksilla.

– SDP on aina ollut sitä mieltä, että valtion tukema asuntotuotanto on olennainen asuntopolitiikan työkalu. Sen avulla voidaan tarjota ihmisille kohtuuhintaista asumista, mutta käyttää sitä myös suhdannepolitiikan välineenä. Asuntopolitiikkaa ei voi hoitaa vain markkinoilla, vaan valtiota tarvitaan mukaan, Heinäluoma sanoo.

Ara-asuntojen tuotanto on tärkeää suomalaisille rakennusalan yrityksille ja valtion tuki onkin rakennusalalla tehokkaassa käytössä. VTT:n selvityksen (2020) mukaan rakentamiseen sijoitettu miljoona euroa työllistää 13–16 henkilöä. Lisäksi yksi työpaikka rakennustyömaalla tuottaa 1–1,5 työpaikkaa muussa teollisuudessa ja palveluissa. Selvityksen mukaan asunnon hinnasta noin 46 prosenttia on erilaisia veroja ja veronluontoisia maksuja.  

– Asuntoaloitukset voivat pudota tänä vuonna pahimmillaan vuoden 2009 finanssikriisin tasolle. Myös Rakennusteollisuus on erittäin huolissaan tilanteesta ja vaatii toimia. Hallituksen on toimittava nyt ja luotava uskoa syksyyn ja talveen rakennusalalle, päättää Heinäluoma.

SDP valmistelee oman vaihtoehtonsa rakennusalan ahdinkoon vastaamiseksi.

Jaa kirjoitus