Kolumni: Pienituloisten ahdinkoa autettava Helsingissä

Vuosi 2024 on alkamassa järkyttävillä uutisilla monille pienituloisille helsinkiläisille. Kaupungin vuokrataloissa asuville kovat vuokrankorotukset syövät jo itsessään monen toimeentulosta leijonanosan, mutta Orpon hallituksen suunnittelemat asumistuen leikkaukset uhkaavat pakottaa pienituloiset helsinkiläiset harkitsemaan muuttoa Helsingistä.

Paljon kertoo se, että pelkästään Uudellamaalla jopa 30 000 työssäkäyvää ruokakuntaa saa asumistukea, koska tulot eivät riitä kattamaan asumisen kustannuksia. Silti hallitus on päättänyt, että asumistuen enimmäismäärä lasketaan Helsingissä samalle tasolle Vantaan ja Espoon kanssa, vaikka neliövuokra on Helsingissä korkeampi. Hallituksen suunnittelemat leikkaukset asumistukeen iskevätkin pahiten pienituloisten helsinkiläisten elämään.

Näyttääkin siltä, että hallitus murentaa edellytyksiä kohtuuhintaiselta asumiselta tilanteessa, jossa arjen kustannukset ovat muutenkin kasvaneet. Pääkaupunkiseutua vaivaa myös paha pula työvoimasta, jota asumisen kallistuminen vain pahentaa, kun ravintola-alan työntekijöillä tai varhaiskasvatuksen hoitajilla ei ole varaa asua Helsingissä.

Erityisen kurjat vaikutukset hallituksen asuntopolitiikalla onkin juuri pääkaupunkiseudulla, jossa asuntojen hinnat ovat nousseet läpi 2000-luvun ja jossa asuntotuotanto ei ole kyennyt vastaamaan asuntojen kysyntään. Helsingissä asuinalueiden asuntojen hintaerot ovat kasvaneet.

Kohtuullinen asumisen hinta on elinehto pääkaupunkiseudun tulevaisuuden kasvulle, jota on pitkään jarruttanut työvoimapula. Puutetta on monenlaisista osaajista, kuten hoitajista, varhaiskasvattajista, ravintola- ja rakennusalan työntekijöistä sekä myyjistä. Helsingissä asumisen tulisi olla mahdollista myös heille. 

Siksi kaupungin päättäjien tuleekin löytää keinot, jotta Hekan vuokrankorotuspainetta saadaan helpotettua. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla väliaikainen tontin vuokrien alennus, jota kaupungin päättäjien tulee harkita. Myös Orpon hallitus voisi halutessaan helpottaa Hekan tilannetta myöntämällä Hekalle Valtion asuntorahastosta lainan, jonka avulla Helsingissä päästäisiin pahimman yli. Ovatko hallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset valmiit selvittämään tämän vaihtoehdon?

Sdp on valmis hekalaisten tilannetta helpottaviin toimiin. Toivomme, että myös muut puolueet ottavat pienituloisten helsinkiläisten ahdingon vakavasti. 

Kolumni julkaistiin Helsingin Uutisissa 23.8.2023.

Jaa kirjoitus