Ylivelkaantuneiden asemaa helpotettava

Koronaviruskriisi on vienyt yhä useamman suomalaisen hyvin haastavaan taloudelliseen tilanteeseen. Hallituksen tukitoimilla on mahdollistettu monien yritysten, työntekijöiden ja yksityishenkilöiden selviäminen kriisistä yli, mutta kolhuilta ei ole säästytty.

Ylivelkaantumisen ongelmat ovat kasvaneet ennätyksellisen suuriksi. Takuusäätiön mukaan takaushakemusten määrä on kasvanut 30-40 % verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Jo melkein 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Kehitys on erittäin huolestuttavaa. Tähän tilanteeseen on syytä reagoida nopeasti. Koronakriisin aikana otettiin käyttöön poikkeukset pikavippien korkokattoihin ja muuhun säätelyyn. Näitä on syytä jatkaa toistaiseksi, kunnes ylivelkaantumisen ongelmat saadaan pysyvästi laskuun.

SDP on esittänyt ohjelmassaan ”Vahvempi Suomi uuteen kasvuun” keinoja, jotka helpottavat ylivelkaantuneiden ja maksuhäiriöisten tilannetta. Meidän mielestämme ylivelkaantuneiden tilannetta on helpotettava muun muassa korottamalla ulosoton suojaosaa samalle tasolle työttömyysturvan suojaosan kanssa. Näin luodaan ulosottovelalliselle kannustin työllistymiseen.

Lisäksi on syytä viedä nopeasti eteenpäin lakiesitys maksuhäiriömerkintöjen poistosta. Merkintä tulisi poistaa paljon nykyistä nopeammin velan suorittamisen jälkeen. Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa elämistä esimerkiksi asunnon hankinnan osalta. Mikäli veloistaan pystyy selviämään, tulisi luottamuksen maksukykyyn palautua kohtuullisemmassa ajassa.

Velallisen mahdollisuutta saada kokonaiskuva omasta velkatilanteesta on helpotettava. Käyttöön tulisi ottaa positiivinen luottorekisteri, jonka myötä kaikille mahdollistetaan omien luottojen näkeminen yhdestä paikasta, esimerkiksi Suomi.fi -palvelusta. Lisäksi on tärkeää turvata velkaneuvonnan resurssit. Henkilökohtaisen konkurssin käyttöön ottamista olisi myös syytä selvittää.

Velkoihin hukkuminen ei ole kenenkään etu. Kaikilla näillä toimilla tähdätään siihen, että jokainen talous- ja velkatilanteensa kanssa painiva henkilö saa apua.

Julkaistu myös täällä: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eveliinaheinaluoma/ylivelkaantuneiden-asemaa-helpotettava/

Jaa kirjoitus