Miksi vihreät ajavat terveysaseman ulkoistusta Helsingissä?

Sosiaali- ja terveydenhoidon valtakunnallinen uudistaminen otti loppuvuodesta askeleen eteenpäin, kun ehdotus Uudenmaan erillisratkaisuksi jätettiin joulukuussa hallitukselle. Selvityshenkilö Kari Nenonen päätti esittää Uudellemaalle viitta itsehallinnollista aluetta, joista Helsingin kaupunki olisi yksi oma alueensa. Nyt ehdotus menee hallituksen ja ministeri Kiurun käsiteltäväksi osana laajaa sote-uudistusta.

Sote-palvelut ovat myös Helsingissä pinnalla, sillä kaupungin poliittisella puolella on väännetty kättä terveysaseman ulkoistuksista. Sote-lautakunnassa käsiteltiin joulukuussa kokoomuksen esitystä terveysasemaulkoistuksen kokeilusta. Otimme jo silloin vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Anna Vuorjoen kanssa jyrkästi kantaa ulkoistussuunnitelmia vastaan.

Erityisesti hoitoon pääsy terveydenhuollossa on vaikeaa. Helsingin sisällä on suuret erot terveysasemien jonoissa. Osalla alueista lääkäriin pääsee parissa päivässä ja osalla aikaa joutuu odottamaan jopa kuusi viikkoa. Nopeampi hoitoonpääsy vaatii parempaa johtamista ja lisää työntekijöitä.

Helsingin kaupungilla on jo tällä hetkellä vaikeuksia houkutella lääkäreitä ja hoitajia töihin. Ulkoistamalla yhden terveysaseman lisäämme kilpailua lääkäreistä yksityisen sektorin kanssa. Pahimmillaan tämä lisää pulaa lääkäreistä muilla kaupungin terveysasemilla.

Yksityiset lääkärikeskukset ovat tottuneet tuottamaan palveluita hyvinvoiville ja varakkaille kaupunkilaisille, mutta osaavatko ne hoitaa syrjäytettyjä, paljon apua tarvitsevia ja moniongelmaisia? Vastuun siirtäminen terveysfirmoille voi johtaa juuri niiden ihmisten palveluiden heikentymiseen, jotka tarvitsevat apua eniten.

Suurin hämmennys terveysaseman ulkoistuskysymyksessä liittyy vihreiden toimintaan. Valitettavasti vihreät ovat lähteneet Helsingissä kokoomuksen kelkkaan ja nyt näyttää siltä, että kevään aikana Helsinki valmistelee terveysaseman ulkoistuksen. Tilanne on hyvin ristiriitainen, kun ottaa huomioon, että vihreät ovat samaan aikaan maan hallituksessa vahvistamassa julkista terveydenhoitoa ja puhuneet julkisuudessa soten markkinamalleja vastaan.

Nyt ei ole oikea hetki miettiä ulkoistus- ja markkinamalleja, kun valtakunnalliset sote-uudistuksen suuntaviivat ovat parhaillaan ministeriössä valmistelussa. Vaalien jälkeen soten markkinamalli päätettiin hylätä. Miksi Helsingissä päätettäisiin nyt siirtää terveydenhoitoa voittoa tavoitteleville yrityksille, kun hallitus on ilmoittanut vahvistavansa julkista terveydenhoitoa?

Julkaistu Demokraatissa 27.1.

Jaa kirjoitus