Kolumni: Asumisen hinta uhkaa ajaa pienituloiset ahdinkoon Helsingissä

Helsingin kaupunginvaltuuston suurimmat poliittiset ryhmät pääsivät viime viikolla sopuun kaupungin ensi vuoden budjetista. Erityisesti asumisen kallistuva hinta ja kaupunginosien eriytymiskehitys puhututtivat neuvotteluissa.

SDP:n valtuustoryhmä on pitkin syksyä vaatinut kaupungilta tukea erityisesti Hekan ja Hason kohtuuttomien vuokrankorotusten lieventämiseksi. Samaan aikaan Orpon hallitus on päättänyt 1.4.2024 voimaan tulevista kovista asumistuen leikkauksista, jotka kohdistuvat erityisesti Helsinkiin.

Asumisen kalleus on jo nyt esteenä monien alojen työntekijöiden työllistymiselle Helsingissä. Helsingin pärjääminen on riippuvainen siitä, että eri alan työntekijöillä on mahdollista asua ja työskennellä pääkaupungissa. Ravintolat eivät voi palvella asiakkaitaan ilman tarjoilijoita ja kokkeja. Eivätkä päiväkodit pyöri ilman varhaiskasvatuksen ammattilaisten työpanosta.

Onneksi kaupunginvaltuuston poliittiset ryhmät päättivätkin ylimääräisestä 20 miljoonan euron pääomituksesta Hekalle ja Hasolle. Pääomituksen avulla hillitään painetta nostaa vuokria ja vastikkeita niin Hekan kuin myös Hason asunnoissa. Vaikka pääomitus ei kokonaan estä vuokrien ja vastikkeiden nousua, on kyseessä tärkeä päätös pienituloisten helsinkiläisten ahdingon lievittämiseksi. Arjen kasvavien kustannusten keskellä on huolehdittava siitä, että myös pienituloisilla on mahdollisuus asua pääkaupungissa.

Vuonna 2024 Helsinki panostaa myös kaupunginosien eriytymisen ehkäisemiseen. Helsingin tulee olla viihtyisä ja laadukkaita palveluita tarjoava kaupunki aivan kaikille helsinkiläisille, postinumeroon katsomatta. Kaupunginosien eriytymistä hillitään lisäämällä esimerkiksi peruskoulujen tarveperusteista rahoitusta. Tämä tarkoittaa lisätukea päiväkoteihin ja kouluihin niille alueille, joissa koulutustaso on matala, työttömyys korkea ja vieraskielisiä perheitä on paljon. Lisäksi kaupunki panostaa ensi vuonna lähiöiden siisteyden ja turvallisuuden parantamiseen.

Kaupunginosien eriytymiskehitys on vaarallinen kehityskulku, josta voimme nähdä varoittavan esimerkin Ruotsissa. Eriytymisen ehkäisy edellyttääkin Helsingiltä pitkäjänteisiä toimia sekä riittävää rahoitusta myös jatkossa. Tästä toivoisin pidettävän kiinni, puoluekannasta riippumatta.

Kolumni julkaistiin Helsingin Uutisissa 11.11.2023.

Jaa kirjoitus