Eduskunta hyväksyi muutokset kotihoidon työntekijöiden pysäköintilupiin

Käsillä on historiallinen hetki. Tänään eduskunta äänesti kotihoidon työntekijöiden pysäköintilupia koskevan esityksen puolesta. Jo vuonna 2007 puoluetoverini Maria Guzenina jätti tästä aiheesta lakialoitteen, joka keräsi yli 100 kansanedustajan allekirjoituksen. Valitettavasti tuolloin tai edes vuonna 2018 kun asia oli esillä jälleen kerran liikenne- ja viestintävaliokunnassa ja se sai kannatusta tieliikennelain käsittelyssä, asia ei mennyt eteenpäin.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun jotain asiaa edistetään sitkeästi vuosien ajan ja lopulta asia saadaan vietyä maaliin asti. Kotihoidon työntekijöiden osalta ongelma pysäköinnin kanssa ei ole kadonnut ajan saatossa mihinkään. Päinvastoin, väestön ikääntyminen ja kaupungistumisen vaikutusten näkyminen etenkin pääkaupunkiseudulla ovat lisänneet painetta saattaa asia viimein kuntoon. 

Tämä uudistus on kädenojennus kotihoidon asiakkaille ja työntekijöille. Helsingissä kotihoidon työntekijät ovat olleet huolestuneita työpäivän aikana tarvittavien pysäköintipaikkojen löytymisen vaikeudesta. Kaikki parkkipaikan etsimiseen kuluva aika on ollut pois varsinaisesta työstä. Nyt asiaan saadaan konkreettista helpotusta.

Esitys astuu voimaan kesäkuussa 2020. On hyvä huomata, että esitys ei ole pakottava vaan mahdollistava. Toivon että kunnat, joille tämä asia on selvästi ongelma, tarttuvat tähän uudistukseen viipymättä. Näin parannetaan vanhusten ja vammaisten palveluita sekä kotihoidon työntekijöiden arvokkaan työn edellytyksiä.

Jaa kirjoitus